TV-aktuell matpionjär får GMIC Swedens pris, Årets hållbarhetsinsats!

Dela:)

Martin Wall köksmästare

Fotografiskas restaurang med Paul Svensson i spetsen tog i dag på konferensen Hållbar Besöksnäring emot GMIC Swedens pris för Årets hållbarhetsinsats i besöksnäringen.

Priset som i år delas ut för tredje gången, går till en person, organisation eller initiativ som har utmärkt sig i att driva och utveckla hållbarhetsfrågan inom besöksnäringen.

”Det är alltid fantastiskt att bli uppmärksammade. Att dessutom få ett hållbarhetspris när man kämpar varje dag med detta är ett tecken på att vi gör något rätt. Priset inspirerar och gör att man sporras att öka takten på vår väg till en njutbar hållbar framtid”, säger Martin Wall, köksmästare på Fotografiskas Restaurang.

I hård konkurrens bland de nominerade hade den fem personer starka och engagerade juryn att utse fyra finalister varav en vinnare. De fyra värdiga finalisterna var Tin-Tin Jersild och Rosendals Trädgård, Fotografiskas restaurang med Paul Svensson i spetsen samt de digitala verktygen Klimatsmart semester och Svalna.se. Till vinnare av 2018 års hållbarhetsinitiativ enades juryn om att utse Fotografiskas restaurang med Paul Svensson vid rodret.

”För oss i juryn är det en utmaning och en glädje att välja ut en bland dessa fyra som alla är värdiga vinnare och tillsammans visar på att förändringen sker snabbt i vår bransch just nu, säger” Jan Peter Bergkvist, juryns ordförande.

Runt om i landet genomförs fantastiska insatser i besöksnäringen vilka bidrar till en hållbar utveckling av såväl näringen som av samhället i stort.

”Vi vill genom priset hitta förebilderna, föregångarna, de som verkligen gör skillnad, och visa upp dem och låta deras insatser inspirera andra. Årets vinnare är en sann måltidspionjär som ger stort avtryck och som i praktiken visar att och hur en omställning är möjlig, säger GMICs ordförande, Katarina Thorstensson.

Juryn bestod utöver ordföranden av Christina Rådelius, Tillväxtverket; Elin Jansson, Göteborgsvarvet (2017-års vinnare); Mikael Salo, Aktuell Hållbarhet samt Victoria Jansson, Sponsrings & Eventsverige.

Juryns motivering för Årets Hållbarhetsinsats i besöksnäringen 2018 lyder:

Priset går 2018 till en vinnare som tagit sig an en av våra största hållbarhetsutmaningar på ett lockande och förförande sätt med fokus på de nödvändiga beteendeförändringar vi står inför.

Initiativet har rönt stor internationell uppmärksamhet vilket bidragit till att förstärka dess effekt.

Den lyckliga kombinationen av kamp mot matsvinn, vegetabiliska råvaror, och respekt för hela råvaran och dess säsong; samt ett tydligt och lustfyllt personligt ledarskap i en konstnärlig omgivning gör att Fotografiskas Restaurang med Paul Svensson vid rodret är värd all uppmärksamhet på sin resa till att det medvetna köket blir normen för oss alla!

Vinnare av årets hållbarhetsinsats 2018 är Fotografiskas Restaurang med Paul Svensson i spetsen! 

Priset Årets hållbarhetssinsats i besöksnäringen är instiftat av GMIC Sweden, Nätverket för en hållbar besöksnäring, en ideell förening som verkar för en hållbar mötes-, evenemangs- och turistnäring.

Tidigare pristagare

2017 – Göteborgsvarvet

För sitt konkreta hållbarhetsarbete som arrangör av ett stort evenemang ger det positiva avtryck som påverkar många. Vinnaren visar på idrottens enorma potential att föra ut hållbarhetsfrågorna till många vilket ger ringar på vattnet.

2016 – Event in Skåne

För att på ett enastående sätt, genom vandringseventet Eurando, visat hur en region kan använda sig av event för att driva på utvecklingen av hållbarhet.